Aanbod behandelingen

U kan bij ons terecht voor osteopathie, kinesitherapie en acupunctuur. Hieronder kan u een algemene omschrijving vinden van de verschillende pijlers in ons aanbod. 

Osteopathie

Osteopathie bij volwassenen

Osteopathie is een holistische behandelmethode die zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam, dit zowel in het musculoskeletaal, visceraal als cranio-sacraal systeem. Dit wil zeggen dat zowel gewrichten, vaat- en zenuwstructuren, bindweefsel en spieren  aan bod komen, alsook schedelbeenderen en organen. Door beperkingen los te maken met manuele technieken wordt het lichaam in optimale staat gezet om zichzelf verder te helen. Via deze aanpak kunnen klachten met zowel fysieke, emotionele of stressgerelateerde oorzaken behandeld worden. 


Ook biedt osteopathie ondersteuning bij zwangere vrouwen of na de bevalling. 


Osteopathie bij kinderen en baby's

Ook bij kinderen en pasgeboren baby's kan osteopathie zorgen voor meer comfort in het dagdagelijkse leven van zowel de kleintjes als de ouders. Enkele problemen waarbij osteopathie hulp kan bieden: reflux, slaapmoeilijkheden, krampjes, oncontroleerbare huilbuien, afgeplat hoofdje, … Maar ook een baby’tje zonder klachten is welkom voor een algemene evaluatie rondom beweeglijkheid en spanningen, aangezien ter wereld komen voor zowel kleine baby’tjes als mama’s een zeer intense ervaring kan zijn. 


Kinesitherapie en Revalidatie

KinesitherapieKinesitherapie is een therapievorm die zich richt op de gezonde, functionele beweging van het lichaam. De therapeut tracht de beweging en beweeglijkheid van het lichaam te behouden en te verbeteren, met als doel een optimaal functioneren in het dagdagelijkse leven.  Zowel manuele therapie (technieken door de handen van de therapeut uitgevoerd) als actieve (oefentherapie) behandelmethodes komen aan bod.

Neurologische Revalidatie


Neurologische revalidatie is aan de orde bij bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen na een hersenbloeding of hersentrombose, bij parkinson, bij multiple sclerose,  ALS, ... Het is van belang om de zelfstandigheid te bewaren en/of terug na te streven in het dagelijkse leven. Er wordt onder andere getracht om de beweeglijkheid van het lichaam met al zijn gewrichten te onderhouden, om het evenwicht te verbeteren en algemene dagdagelijkse functionaliteit te verbeteren.  

Pre- en postnatale kinesitherapie


Oefeningen voor het lichaam met specifieke aandacht voor de buik-, rug- en bekkenbodemspieren komen aan bod. Deze oefeningen zijn van belang voor alle mama's, zowel ter ondersteuning tijdens de zwangerschap als voor het herstel na de bevalling. Niet enkel nieuwe mama's kunnen hier baat bij hebben, maar ook vrouwen met controleverlies van de bekkenbodem omwille van allerlei redenen kunnen met deze oefeningen hun dagelijks leven aanzienlijk verbeteren.

Dry needlingDry needling is een manier van aanprikken van de spieren met zeer dunne naalden om een diepe ontspanning te creëren en triggerpunten van binnenuit los te maken. Spierklachten met uitstralingspatronen kunnen via Dry Needling verlicht worden. Deze behandeling is een mooie toegevoegde waarde bij klachten gelinkt aan myofasciale pijnen. 
Dry needling kan zowel in een kine-behandeling als osteo-behandeling geïntegreerd worden. 


Pre - en postoperatieve revalidatie

Voor een operatie is het van belang het lichaam voor te bereiden en sterker te maken op een komende operatie, om de klachten achteraf minimaliseren. Tevens is het belangrijk om na een operatie zo snel mogelijk te starten met oefentherapie om atrofie van de spieren zoveel mogelijk te voorkomen. Ook wordt er gewerkt op het herwinnen van mobiliteit in de gewrichten, krachtrecuperatie en pijnreductie. 


Acupunctuur


Acupunctuur vindt zijn oorsprong in de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Aan de hand van een aantal vragen, observaties en palpaties kunnen we volgens deze Oosterse denkwijze tot een energetisch bilan komen. Er wordt getracht om evenwicht en balans te vinden in het lichaam en dit zo nodig te herstellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke punten op de bijhorende meridianen of energiebanen. Met steriele naalden worden deze punten aangeprikt. Ook cupping of guasha (schrapen) is een vaak toegevoegde techniek, eveneens gebruikt om een goede doorstroming te bekomen van 'Qi' of energie. Deze behandeling tracht het lichaam te helpen om zichzelf beter in balans te kunnen brengen en houden. 

Acupunctuur kent een holistische benadering en heeft invloed op zowel het lichaam als de geest. Problemen die aangepakt worden met acupunctuur zijn dan ook van zowel fysieke, psychologische als emotionele aard. Enkele voorbeelden: pijnlijke gewrichten, stress, hevige emoties, hooikoorts, concentratiestoornissen, slaapproblemen, fertiliteitsproblemen, ... 

Acupunctuur spreekt vaak in een andere taal dan wij in het Westen gewoon zijn. Maar zowel de westerse als de oosterse benaderingen spreken over hetzelfde lichaam. Waar men in het Oosten spreekt over "Qi", spreken we in het Westen over "zuurstof" en "bloedcirculatie". Waar zij over "meridianen" spreken, spreken wij over "bloedvaten en zenuwbanen". Door deze verschillende talen samen te brengen kunnen we de mens nog mooier in zijn geheel trachten te bekijken in het streven naar gezondheid. 

Acupunctuur kan in combinatie met andere therapieën toegepast worden aangezien het een mooie, toegevoegde waarde kan zijn bij meer westers gebaseerde therapieën.

Mogelijke klachten


Een greep uit de verschillende aandoeningen en letsels waarvoor u bij ons terecht kan voor zowel osteopathie, acupunctuur als kinesitherapie: 


acute en chronische rugproblematiek, mogelijks met uitstraling
acute en chronische nekproblematiek, mogelijks met uitstraling
spanningshoofdpijn
letsels van spieren, pezen, ligamenten en gewrichten
functieverlies en/of pijn na een trauma of ongeval
lichamelijke klachten met stressgerelateerde oorzaak
fibromyalgie
vertigo/duizeligheid
gangproblematiek, risico op vallen
pre- en postnatale problemen
spierverzwakking met krachtsverlies
revalidatie bij neurologische problematiek (CVA, MS, ALS, Parkinson, ...)
...


Osteopathie bij baby's kan bij:
slaapproblemen
spijsverteringsproblemen
huilen
afplatting hoofdje
voorkeurshouding
algemene check up (na bv. een moeilijke bevalling)
...


Indien de patiënt onmogelijk tot bij de praktijk kan komen doen wij ook huisbezoeken voor kinesitherapie. Voor kinesitherapie is er wel een voorschrift nodig van de dokter.

Voor osteopathie en acupunctuur heeft u geen voorschrift nodig.